TCS NQT Logical Reasoning Questions And Answers Set -1 | TCS NQT Placement Papers -2

Share your love

TCS NQT Logical Ability Reasoning Question Paper of October 2020 with Solutions. Here the TCS NQT Logical Ability Set -1 with detail solutions. You can download this TCS NQT Logical questions in PDF through clicking the Print option.

TCS NQT Logical Reasoning Syllabus generally consist of Coding, Decoding, Series and Visual Reasoning, Data Arrangements,, Blood Relations, Data Interpretation, Data Sufficiency, Clocks, Calendars, Cubes and Direction Sense, Logical Connectives and Syllogisms Venn Diagrams, Inequalities.

TCS NQT Logical Reasoning Questions Set -1

Q1. Choose the best option.
Statement: Air quality has been polluted due to the increasing number of two-wheelers and four- wheelers.

Courses of action:

I. There should be a complete ban on the sale of two-wheelers at least for the next 5 years.

II. Monitoring should take place to ensure that the vehicle’s owners get their vehicles checked and certified for pollution-control.

III. Four wheelers cause more pollution, hence four-wheelers alone can be banned from running on the roads.

A. None of the options follow
B. Only II follows
C. Only III follows
D. Only I follows

Answer: Option B

Q2. What is the wrong number in the following series?
CMQ , FPT , JTX ,OYC , UFI

A. OYC
B. JTX
C. FPT
D. UFI

Answer : Option D

Work From Home Jobs Earn Online: Register Now

 UFI is the wrong number in the series.

Lets take CMQ

Difference between letter C and Letter M is 10 and difference between M and Q is 3 ..same with OYC , JTX,FPT

But not with UFI

Q3. In the following diagram, the triangle stands for “males”, the circle stands for “doctors”,, the rectangle stands for “government employed”, the hexagon stands for “corona warriors”. The numbers in different segments show the number of persons for that segment.

How many government-employed doctors are corona warriors but are not males?

A.14
B.23
C.16
D.17

Answer: Option C

Q4. In the following diagram, the rectangle stands for tennis fans, the circle stands for athletes, and the triangle stands for students, and the square stands for hockey players. The number in different segments show the number of persons.

How many athletes playing hockey are either students or tennis fans but not both

A.18
B.15
C.14
D.3

Answer: Option C

Q5. In a certain code A%B means A is the brother of B, A&B means A is the mother of B, [email protected] means A is the daughter of B, A$B means A is the father of B, A#B means A is the sister of B.

If K $ Z % U & H # N @ T, how T is related to U?

A. Sister
B. Brother
C. Husband
D. Wife

Answer : Option A

K $ Z = K is the father of Z (1)
Z % U = Z is the brother of U (2)
U & H = U is the mother of H (3)
H # N = H is the sister of N (4)
N @ T = N is the daughter of T (5)
From statement 3, 4, and 5
As U is the mother of H, H is the sister of N and N is the daughter of T complies that U and T are sisters

Q6. Four friends A, B, C, and D have one of the four professions i.e., Doctor, architect, engineer, and lawyer. Each friend belongs to one of the four different cities, Chandigarh, Indore, Lucknow, and Pune. A is not a lawyer or engineer. The doctor is from Lucknow, D is an architect. The lawyer is from Pune. The engineer is neither from Chandigarh nor Pune. D is not from Pune. C is from Indore. Which of the following statements is correct about B?

a. B is the lawyer and belongs to Chandigarh
b. B is Doctor and belongs to Pune
c. B is a doctor and belongs to Chandigarh
d. B is a lawyer and belongs to Pune

Answer: Option D

  • A is not a lawyer or engineer
  • The doctor is from Lucknow
  • D is an architect
  • The lawyer is from Pune
  • The engineer is neither from Chandigarh nor Pune
  •  D is not from Pune
  • C is from Indore

From the above statements, we can draw a  table

PeopleProfessionCities
ADoctorLucknow
BLawyerPune
CEngineerIndore
DArchitectChandigarh

Questions 5

Q7. Nehal, Iqbal, Ronit, Malini, and Harbajan, in any one of the 5 activities, i.e., quiz, singing, dance, debate, and mimicry. Ronit participate in singing, Harbajan does not participate in debate or mimicry, Malini does not participate in Mimicry. Iqbal participates in Quiz. Who participates in the debate?

A. Nehal or Malini
B. Can not be determined
C. Malini
D. Nehal

Answer : Option C

  • Ronit participate in singing
  • Harbajan does not participate in debate or mimicry
  • Malini does not participate in Mimicry
  • Iqbal participates in Quiz

From the above statements, we can draw a  table

PersonActivities
NehalMimicry
IqbalQuiz
RonitSinging
MaliniDebate
HarbajanDance

Q8. Five teachers P, Q, R, S, and T teach a group of students in a sequence between 9 a.m. and 2 p.m. Each teacher teaches for one hour Q takes the first class, S teaches just after T. R teaches before P and T. Who takes the second class from 10 am to 11 am?

A. P
B. T
C. R
D. S

Answer :   Option C

  • Q takes the first class
  • S teaches just after T
  • R teaches before P and T

As Q is taking the first class (10 – 11 am) and R teaches before P and T, also S is teaching after T.

Hence R is taking the second class.

Q9. Each of the five pairs of letters clusters, the letter in the second term is a rearranged, transformed form of the letters to the first term in a particular pattern. In which two pairs has the transformation been done the same?

A. MASON: AMNOS

B. PARTY: APRYT

C. FAULT: AFTLU

D. LODGE: DOLEG

E. CARGO: ACOGS

1.D and E
2.A and C
3. B and C
4. A and E

Answer : Option 2

A : MASON: AMNOS

M and A are interchanged and S and N are interchanged keeping O at its original position

Similarly
C: FAULT: AFTLU
F and A are interchanged and U and T are interchanged keeping L at its original position.

Q10. Given below is a question followed by two statements. I and II, each containing some information. Decode which of the statements are sufficient to answer?

How many Rs would Shalini need to spend to buy 11 pencils and 14 pens?

I. Shalini spent an amount of Rs 201 to buy 15 pencils and 12 pens

II. Shalini spent an amount of Rs 121 to buy 7 pencils and 9 pens

A. Statement II alone is sufficient
B. The combination of both statements I and II are necessary
C. The combination of both the statements are not sufficient
 D. Statement I alone is sufficient

Answer : Option B

The combination of both statements I and II are necessary

Q24. In a certain code, A % B means ‘A is the brother of B’, A & B means ‘A is the mother of B’, A @ B means ‘A is the daughter of B’, A $ B means ‘A is the father of B’ and A # B means ‘A is the sister of B’.

If K $ Z % U & H # N @ T, how is T related to U?

A. Sister
B. Husband
C. Wife
D. Brother

Answer: Option B

Q12. If both company A and B merge together to form company C,then what is the percentage of marketing and accounting employees in total employees of company C?

A.33.49%

B. 37.59

C. 29.52%

D. 41.24%

Answer : Option A

Total no of employees in marketing in both the companies=256+524=780

Total no of employees in accounting in both the companies=68+122=190

Total number of employees in marketing and accounting in both A and B =(780+190)
=970.
And the total no of employees in both the companies=1202+1694=2896.

Hence,percentage of employees in marketing and accounting in total employees in company

C=(970/2896)X100
=33.49%

Q13. A statement is followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and decide which of the given assumption(s) is/are implicit in the statement.

Statement

Various governments across the world have issued strict guidelines for the public to wear masks and wash hands regularly to safeguard their health during covid-19 pandemic.

Assumptions-

I. Covid-19 Pandemic is a serious health issue.

II. There are ways by which people can save themselves from Covid-19 pandemic.

Options-

A. Neither I nor II is implicit
B. Both I and II are implicit
C. Only II is implicit
D. Only I is implicit

Answer :Option B (Both I and II are implicit.)

Q14. Five Friends A,B,C,D,E are sitting in a line facing North. Who is sitting exactly in the middle?
I.C is sitting between A and B.E is at the fourth place to the left of B.
II. E is sitting to the immediate left of D.C is to the immediate left of B.

Options:

A. Statement II alone is sufficient.
B. The combination of both the statements I and II are not sufficient.
C. The combination of both the statements I and II are necessary.
D. Statement I alone is sufficient.

Answer : Option D (Statement I alone is sufficient)

Q15. In a certain code , K*N means K is the brother of N , K+N means K is the husband of N, K x N means K is the mother of N and K ÷ N means K is the sister of N , then which of the following expressions means C is the daughter of Y.?

A. Y + R x C * H ÷ V

B. Y + R x H  ÷ C *V

C. Y + R x H * C ÷ V

Learn Free Data Science & Get Job Register Now

D. Y x R + H * C ÷ V

Answer :Option C

Y +R  = Y is husband of R
R x H = R is mother of H
H * C= H is brother of C
C  ÷ V = C is the sister of V

Q16. Given below is a question followed by two statements , I and II, each containing some information. Decide which of the statement(s) is/ are sufficient to answer the question.

How is A related to C?

Statements:-

I. A is the wife of B and B is the brother of C.

II. C is the son of D

A. Statement I alone is sufficient.
B. Statement II is sufficient.
C. Both I and II together are sufficient
D. Both I and II together are not sufficient.

Answer : Option A

A is sister in law of C.

Q17. Four Statements are followed by four conclusion numbered conclusions(s) logically follows/follow from the statements.

Statements.

A. All vegetables are fruit.
B. No Carrot is fruit.
C. Some roots are carrot
D. All roots are eatables

Conclusion

I. Some fruits are eatables.
II. No root is vegetable
III. Some eatables are carrot
IV. Some roots are vegetables

  1. Only III and IV follow.
  2. Only I and either II or IV follow
  3. Only III and either II or IV follow
  4. Only II , III and IV follow

Answer: Option 3

Q18. The following are the criteria of Selecting a Software Engineer for an IT company.
The Candidate must
a. Have completed B.C.A with more than 70 % marks.
b. Be more than 25 years and less than 30 years of age as june 1 , 2020.
c. Have  secured more than 75 % in the interview and more than 60% marks in the written test.

However , if the candidate fulfills all the above criteria except
d. At (b) , but has completed M.C.A with at least 75% of marks, his/her case is to be referred to the managing director.
e. At (c) , but has secured more than 85% marks in B.C.A, his/her case is to be referred to the chief Executive officer.

Keith completed B.C.A and M.C.A with 76% and 72% marks respectively. He has completed 27 years of age in the year 2019. He has secured 65% marks in the written test and 78% in the interview . What decision would be taken in his case?

A. His case is to be referred in the managing director

B. He would be selected

C. He would not be selected

D. His case is to be referred to the chief executive officer.

Answer : Option  B He would be selected because all the conditions are full-filled

Q19. Given below is a question followed by two statements, I and II, each containing some information. Decide which of the statements are sufficient to answer the question.
Five friends A, B, C, D, E are sitting in a line facing north. Who is sitting exactly in the middle?

I – C is sitting between A and B. E is at the fourth place to the left of B.

II – E is sitting between A and B. E is at the fourth place to the left of B.

A. Statement I alone is sufficient.

B. Statement II alone is sufficient.

C. The combination of both the statements I and II are not sufficient.

D. The combination of both the statement I and II are necessary.

Answer : Option A (Only Statement I is alone to answer the question)

Q20. Two statements are given followed by three conclusions numbered I, II and III. Assuming the statements to be true, even if they seem to be at variance with commonly known facts, decide which of the conclusions logically follow(s) from the statements.

Statements:

All animals are plants.
All plants are shrubs.

Conclusions.

I. Some shrubs are plants
II. Some animals are not shrubs
III. All animals are shrubs

a. None of the conclusions follow.
b. Only conclusion I and III follow
c. Only conclusion I and II follow
d. Only conclusion II and III follow. ( not given)

Answer: Option c (Only Conclusion I and II follows)

Q21. A statement is followed by two assumptions numbered I and II. Consider the statement and decide which of the given assumption(s) is/are implicit in the statement.

Statement:

The sale of LED televisions has increased by 20% in this financial year.

Assumptions:

I. There was hardly any sale of LED televisions in the previous years.

II. LED televisions have been introduced this year.

Options-

A. Neither I nor II is implicit

B. Both I and II are implicit

C. Only II is implicit

D. Only I is implicit

Answer : Option A Neither I nor II is implicit.

Q22. A paper is folded and cut as shown below. How will it appear when unfolded?

jobnet.in content
  1. A
  2. B
  3. C
  4. D

Answer: Option D

Q23. Select the figure that will replace the question mark in the following figure series.

Answer: Option C

Thanks for visiting we will add more questions soon…

Click Here to View all TCS NQT Placement Papers

Join Our Telegram Channel For Daily Jobs UpdateFollow Now
WFH Jobs: Earn Upto 10K+ Per Month, By Completing Simple Task Register Here
Join Our WhatsApp Group For Daily UpdatesJoin Now
Share your love
Hey, wait!

Get Daily Off Campus, Freshers, Placement Drive, Free Courses, Internships Updates On Your Mail