TCS NQT Verbal Ability Questions and Answers Set 3 | TCS Placement Papers Set 10

TCS NQT Verbal Ability English placement papers of 2020 and 2021. Here view the complete previous year TCS NQT sample as well official questions of TCS NQT. To Download this TCS NQT Verbal ability questions and answers in pdf you can follow the print option at the end of this page. Here you can prepare for TCS NQT through this TCS NQT sample papers.

TCS NQT Verbal Ability Questions With Solutions Set 3

Question 1: Fill in the blanks with the most appropriate pair of words from the given options.

As WHO and partners work together on the response — tracking the pandemic, _______ on critical interventions, distributing vital medical supplies to those in need— they are _______ to find a vaccine.

a. Advising / race
b. Advise / racing
c. Advising / racing
d. Advised / raced

Answer – Option C

Question 2: One part of the sentence below may contain error. Identify the part. If there is no error, choose ‘No error.’

Since sunrise to sunset / my grandmother would sit by her wheel, / spinning and reciting prayers.

a.my grandmother would sit by her wheel
b. No error
c. Since sunrise to sunset
d. spinning and reciting prayers.

Answer – Option c – (FROM sunrise to sunset)

Question 3: Choose the pair of options that are appropriate to complete the sentence.

Martin Sir had a reputation as the _________ of Principals, but those who knew him well, said he was a _______ man.

Blank 1: A. mad    B. tough     C. slovenly     D. strictest

Blank 2: A. crazy   B. family     C. effective   D. just

a.1D , 2A

b.1C, 2A

c.1D, 2D

d.1B, 2B

Answer – Option C (1D, 2D)

Question 4: For the four sentences (S1 – S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, R, choose appropriate sentences for S2 and S3 respectively.

S1: The 1940 version of the movie, Pinocchio, is no exception.

S2:

S3:

S4: Surprisingly, his character in the movie is not as prominent as it is in the book.

P: Jimmy Cricket appears as the Talking Cricket in the book.

Q: The movie is based on a story that appeared as a serial in a newspaper called The Adventures of Pinocchio written by Carlo Collodi.

R: It was written in 1881 an 1882

a. PQ
b. RQ
c. QP
d. PR

Answer – Option c (QP)

Question 5: Fill in the blanks with the most appropriate options given below:

Information _________ defined as a collection of symbols which, _____ combined, communicates a message or intelligence.

a. Can be / when
b. Should be / which
c. Should / when
d. Can be / where

Answer – Option a (Can be / when)

Question 6: Two sentences have been removed from the text below. Read the text and then match the missing sentences to fill up Blank 1 and Blank 2. You will need to choose any 2 sentences out of three provided:

Unlike undergraduate courses where some students do minimal reading and still succeed, graduate studies require a student to read large volumes of information. Reading at graduation school is the way in which students glean new ideas, theories, models, etc. that inform their theses and research papers.

  1. _________________ For example, a literature review requires a student to read with great breadth and depth within his/her research area
  2. __________________ The number of documents to read, analyze, and synthesize to compile a literature review can be mind boggling.

Options:

P:  Graduate students are asked to actively engage with the information they read

Q: Graduate students do not want to read the books available in libraries

R: Books are a man’s best friend

S: Then the ideas are synthesized into a unified whole.

a. QS

b. RS

c. PS

d. SP

Answer – Option C (PS)

Question 7 : For the four sentence ( S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P, Q, R, choose the appropriate sentences for S2 and S3 respectively.

S1: It is neither the size nor the length of life which makes man human.

S2:

S3:

S4: Man is not like a tree

Options:

P: The man may physically attain the size of  giant, yet intellectually he may remain a dwarf

Q: The growth of mind and intellect is never in proportion to the growth of the human body

R: My friend’s brother was a dwarf

a. RP
b. QP
c. RQ
d. PR

Answer – Option a ( RP)

Question 8: One part of the sentence below contains an error. Identify the part.

In the evening / Bhushan took his seat / on the window / of that empty house.

a. Bhushan took his seat
b. on the window
c. In the evening
 d. of that empty house.

Answer – Option b ( it will be BY the window)

Question 9 : You are going to read a text about the impact of Covid -19 pandemic. Some sentences are missing from the text. Choose the most appropriate sentences for each gap (1 – 2) in the text from (A – C). There is one extra sentence that you do not need to use.

A night out at the movies can get very costly, especially when you factor in traffic, parking and concessions. All this adds up to one’s expenses. ________________. This way it’s less and less of a hassle to just Netflix and chill. Theatre chains seem to have been hit hardest. _____________________. To fill these empty seas, they are trying to pull out the stops viz restaurants, quality food and drinks served to [atrons and luxurious reclining seats.

A. Hence, many prefer binge watching movies and TV shows in the comfort of their homes.

B. Movie lovers need to get out of their couches and mov into the theatres.

C. Most of their seats are going empty
a. 1 – A, 2 – C
b. 1 – C, 2 – A
c. 1 – A, 2 – B
d.1 – B, 2 – C

Answer – Option a (1 – A, 2 – C)

Question 10: Read the passage and answer the question.

Despite a setback caused by the Covid 19 pandemic and schedules being affected, the Indian Space Research Organisation (ISRO) has continued to slowly pursue its two ambitious missions– the Ganganyan and Chandrayan-3. Even as officials had said that the staffers were working from home through the lockdown, several had started reading to their workspaces through the lockdown.

Using the payload on Chandrayaan-2 orbiter, which has three optical heads,  the space agency has a greater resolution and a stereo view of the moon. The image data will also help them decide and fine tune the point of touchdown of the lander. Since the Chandrayaan-2 orbiter is working to capacity, the upcoming mission will only have a lander and rover which will be taken to the moon by a propulsion module.

The chances of success at Chandrayaan-3 are being increased with the space agency using the robust data acquired by Chandrayaan-2 orbiter. Director of Vikram Sarabhai Space Centre S Somanth recently iterated that the Human spaceflight programme was significant. Drawing a comparison with other countries like the USA, he said Human Space Travel is a capacity we need to create even under stress as the capability will be essential for the future.

The expression ‘fine tune’ in the passage implies:

a. Cleaning and ______ all parts of a device

Learn Data Science With Placement Support Register Now

b. Testing performance of all sound devices

c. Checking for various defects in a machine

d. Making minute changes to make things better

Answer – Option d

View all TCS NQT Questions Paper

Question 11: Read the passage and answer the question.

Despite a setback caused by the Covid 19 pandemic and schedules being affected, the Indian Space Research Organisation (ISRO) has continued to slowly pursue its two ambitious missions– the Ganganyan and Chandrayan-3. Even as officials had said that the staffers were working from home through the lockdown, several had started reading to their workspaces through the lockdown.

Using the payload on Chandrayaan-2 orbiter, which has three optical heads,  the space agency has a greater resolution and a stereo view of the moon. The image data will also help them decide and fine tune the point of touchdown of the lander. Since the Chandrayaan-2 orbiter is working to capacity, the upcoming mission will only have a lander and rover which will be taken to the moon by a propulsion module.

The chances of success at Chandrayaan-3 are being increased with the space agency using the robust data acquired by Chandrayaan-2 orbiter. Director of Vikram Sarabhai Space Centre S Somanth recently iterated that the Human spaceflight programme was significant. Drawing a comparison with other countries like the USA, he said Human Space Travel is a capacity we need to create even under stress as the capability will be essential for the future.

What is the passage about?

a- working under constraints

b- Significance of space programming for future,

c- Meeting the target deadlines.

d- Commitment of the scientists at ISRO.

Answer: Option D(Commitment of the scientists at ISRO.)

Question 12: Complete the following sentence by filling in the blank (1 and 2) with the right words from the list given below:

Critics have argued that reality television shows reflect reality in ways that are ____1____ or even fraudulent through ____2____ editing, coaching participants on what they say and how to behave, generating storylines ahead of time, and staging scenes for the cameras.

Blank 1) A- deceive B- deception C- deceptive D- deceit

Blank 2) A- misinterpret B- misled C- misleading D- misinterpreting

a.1 (A), 2 (A)
b.1 (B), 2 (B)
c.1-C , 2- C
d.1 (D), 2 (D)

Answer- Option c (1-C, 2-C)

Question 13: Which of the following sentences does NOT use informal language?

A- Sorry, I could not come by last time.

B- Can you pick up some ice on your way back?

C- The professor’s lecture was way over my head.

D- Sorry, I could not attend your party last night.  

Answer – Option D. (‘could not’ is formal. Couldn’t will be informal)

Question 14: Which of the following options means the same as the highlighted phrase below:

I admired the way my brother could think outside the box.

A- My brother was thinking while walking about.

B- My brother was too simple and only wanted peace and tranquility.

C- My brother could give interesting and unusual solutions to problems.

D- My brother used to call his office a box he could think new things in.

Answer- Option C

Question 15: One part of the sentence below may contain an error. Identify the error.

Something about the way he spoke stuck a bell in Lauren’s mind.

A- Something about

B- stuck a bell

C- in Lauren’s mind

D- way he spoke

Answer- Option B

Explanation: Struck a bell

Join Our Telegram Channel For Daily Jobs UpdateFollow Now
WFH Jobs: Earn Upto 10K+ Per Month, By Completing Simple Task Register Here
Join Our WhatsApp Group For Daily UpdatesJoin Now