TCS NQT Verbal Ability Questions And Answers Set -1 | TCS NQT Placement Papers -3

TCS NQT Verbal Ability Questions And Answers Set -1 : Here the collection of Previous year October 2020 TCS NQT Verbal Ability Question Paper with answers. You can download this Page in PDF by clicking on Print button in your browser then save as pdf.

TCS NQT Verbal ability section consist of 24 question which you have to solve in 30 minutes.

TCS NQT Verbal Ability Syllabus consist of Cloze Passages, Sentence Completion, Para Jumbled, Tenses, Direct & Indirect Speech, Prepositions.

TCS NQT Verbal Ability Questions Set -1

Question 1: For the four sentences S1 to S4 paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the options P Q and R, choose appropriate sentences for the following.

S1– Gandhi does not reject machinery as such

S2

S3

S4 what he objects to is the craze for machinery, not machinery as such.

P: He says that today, machinery merely helps a few to ride on the back of millions.

Q: And adds that the spinning wheel is a machinery, a little toothpick is a machine.

R: He observes “How can I be against machinery when I know that even this body is a most delicate piece of machinery”

A.QR
B.RQ
C.PQ
D.QP

Answer: Option B RQ

Question 2: Government have been promising the eradication of child labour in high-risk industries in India for many years. However, almost 100 million children are still not able to go to school, and around 10 million are working in (1) ________industries. India has the biggest child population of 380 million in the world(2) ______ number of children who are forced to earn a living.

Blank 1

A. honorary B.hazardous C.handicraft D.hardware

Blank 2.

A. largest  B. lowest  C.latest  D.loudest

A.C, B
B.D, C
C.B, A
D.A, D

Answer : Option C B , A – Hazardous industries, and largest number of children.

Question 3 to 6 : Read the passage given below and answer the questions

It used to be the American shopper that exemplified the state of the world economy. The focus now should be on the person on the other side of the till. America’s retail industry is huge; it employees 15.9 million workers who represent one in nine American jobs. It is also undergoing a wrenching change, as E-Commerce is into sales. There is no more pressing test of society’s ability to walk with technology’s impact on work.

That impact is already visible. For all the benefits that online retailing brings to consumers, it is causing immense pain to offline rivals. Last year 4000 American stores closed; this year more than twice the number main shutter standard and poor’s a rating agency, expects retails defaults there to outnumber those in 2009. at the height of the global recession. some formats—–discount stores groceries,  high end mails—– will continue to thrive. But many will shrink. The industry has shed 50,000 net jobs since January. Department stores may need to close more than 800 stores to reach the productivity levels of 2006. Many outlets are looking for ways to cut labour costs by embracing automation

Question 3: The passage is mainly about——-

A. those who cannot afford to buy anything in large retailer  shops
B. those who regularly do their shopping online
C. those who run large business and retail stores
D. those who run smaller retailer shops

Answer: Option D

Question 4: What is the significant measures that stores are trying to adapt

A.Automation
B.Diversifying
C.Merging
D.Shutdown Business

Answer : Option A

Question 5: Which businesses will NOT continue to productivity levels of 2006

  • Grocery Stores
  • High end mails
  • Discount stores
  • Department Stores

Answer: Option D Department stores may need to close more than 800 stores to reach the productivity levels of 2006.

Question 6: Why does the writer consider it important to discuss the plight of those on the other side of the till 

A.they need to be trained to deal with pandemic related protocols
B.they have to take greater safety precautions at the workplace
C.they know they now have less work to do but are great getting paid well
D. there are a very large group of workers whose jobs are threatened

Answer: Option D there are a very large group of workers whose jobs are threatened

Question 7:
One the part of the sentence below may contain an error identify the part if there is no error choose  “No error”

The state government has proposed to put on place the new portal to promote transparency and simplification

A.The state government has proposed
B. to put on place the new portal
C.No Error
D.to promote transparency and simplification

Answer :Option B

Question 8: Read the passage given below and answer the questions

Twinkling lights are just visible behind screens where staff are putting the finishing touches of this year’s Christmas displays, but in other parts of the shop, the lights are still off. John lewis, flagship store in Oxford Street, Central London, is bearing the scars of the pandemic.

A restaurant and cafe are closed as there is more stuff than customers on the furnishings floors. The fashion floor is also a depressing sight, with tags flagging big discounts on racks of unwanted dresses and office wear. Last week it emerged that, John Lewis had applied for planning permission to convert entire floors of the shop into office space, it’s not hard to see why ,

John Lewis, with its employee ownership and reputation for stealing customer service, still holds a special place in shoppers’ hearts. But while sister chain Waitrose along with other supermarkets, has thrived in the pandemic results published last week show the department store chain is in trouble.

Huge changes in shopper behaviour, which have been accelerated by coronavirus mean the John Lewis website is now responsible for 60% of the chain sales ——- up from 30 % pre-covid. This tilt towards the web means the department stores, as properties, and now deemed to be worth nearly Euro 500Mn and less than before —– a reassessment in last week’s results that sent the group crashing Euro 635 Mn into the red in the first half of its financial year.

Which one of the following is not a scar of the pandemic ?

A. more floors converted to office space
B. putting finishing touches to festival decorations
C. Lights off in parts of the shop
D. Fewer customers and more staff

Answer : Option B putting finishing touches to festival decorations is not a scar of the pandemic as stated in the first line of passage.

Question 9: Which of the following sentences does NOT use informal language?

A. Did you locate our office quite easily?
B. You will be working with different managers during your training
C. We shall endeavour to inform you of the position in two weeks time
D. Is there anything else you want to ask?

Answer : Option C Use of endeavour is formal. Informal would be ‘try’.

Question: 10: One part of the sentence below may contain an error. Identify the part. If there is no error, choose ‘No Error’

Everyday life have become more complicated with the advancement in mobile technology.

A. Everyday life have become
B. No error
C. advancement in mobile technology
D. more complicated with the

Answer : Option A everyday life has become (life is singular)

Question 11: The following three sentences can be revised into one better sentence. Choose the sentence that is the best revision:

I was at the fair. I got lost. I got scared

A.I am scared after I am lost at the fair
B.I went to the fair and got scared as i was lost
C.I am lost the fair so i am too scared
D. I got lost at the fair and was scared

Answer : Option D This sentence combines all the elements of the 3 sentences with a proper use of conjunction and tenses.

Question 12:
Henry looks carefully into the telescope which lets him see far, far away, as far as the distant nebulae on the far edges of the Milky Way. Henry is an _______. He looks at the sky and stars in particular. Even though he spends much of his time looking at detailed computer reports, which are just lists and lists of numbers. His ______ thing about his job is looking through the telescope. And today he is very excited. He isn’t sure yet, but he thinks he has seen a dense cloud which might be the beginning of a new star.

Blank 1 – A. astrologer  B – astrologist  C -astronomer  D – Astronaut

Blank 2 – A. favoring    B – pleasant   C – pleasing    D – favourite.

A.D , B
B.C , D
C. A , A
D. B , C

Answer : Option B ( C , D)
Henry is an astronomer (who studies the stars and planets) and his favourite thing is to look at the sky.

Question 13: Fill in the blanks with the most appropriate set of words from the options given below.

What did the painter do _______ himself from falling?

When he felt the ladder _________ he grabbed the gutter to save himself from falling.

A.To save / began slipping
B.To save / beginning to slip
C.To save / begin to slip
D.For saving / began to slip

Answer : Option D

Question 14: You are going to read a text about an artist. Some sentences are missing from the text. Choose from the list. (A-C) the most appropriate sentence for each gap (1-2) in the text. There is one extra sentence that you do not need to use.

Kahini held her first solo show in 1998, the entire proceeds of which went to the Helen Keller institute for the Deaf and Blind in Mumbai. __________ Encountering the pathless terrain of inner landscape, the artist engages in a restless re-examination of idea and image. ______ She has also taken part in several art camps.

A. In her fifth solo show with acrylic and oil-on-canvas paintings in the series titled ‘Metamorphosis’ held recently at the Mumbai’s Jehangir Art Gallery. She showed for the first time her abstract work as well.
B. Her work has been acquired by corporate houses and also forms part of private collections.
C. She has participated in a group show along with 50 women artists to celebrate International Women’s Day

A. A , C
B. C , B
C. A, B
D. B , A

Answer: Option D (B, A)

Question 15:
Aisha had been very successful managing her team in Edinburgh and was asked by the company to lead a remote team for an important two- year project. Keen to demonstrate her leadership abilities to the head office. Aisha got her team members together for a remote meeting. But right from that first meeting , she realized that this was going to be a different challenge.

  1. _________ Lucia kept asking about really specific details while Aisha was hoping to use the meeting to get to know the team members and identify priorities. Archies and Lucia kept accidentally talking at the same time, and when they didn’t speak, there was an uncomfortable silence. Valentina hardly said a word. ___________________ Without these visual clues, Aisha had no idea whether people were interested, lost, confused or bored.
  1. No one had their cameras on, so there was none of the usual communication through body language and facial expressions.
  2. Compared to a face-to-face meeting the remote team is not preferred by all the managers
  3. For a start, Archie was late for the meeting by about 15 minutes because of the ‘technical problems’.
  1. A  ,  C
  2. B  ,  A
  3. A  ,  B
  4. C  ,  A

Answer : Option 4 (C, A)
C starts with (for a start) hence this will be the beginning.
A talks about lack of visual clues which satisfies the sentence following the blank.

Question 16: Select the most appropriate option to fill in the blank

The final report on the project was ________ into three parts

A. Broken out
B. Broken off
C. Broken up
D. Broke away

Answer: Option C

Question 17: The lady _________ purse was lost lodged a complaint at the police station

A. Whom
B. Who
C. Whose
D. Which

Learn Data Science With Placement Support Register Now

Answer : Option C (Whose)

Whose is a relative pronoun that takes the place of a noun, pertaining to relate with a person.

Question 18: One part of the sentence below may contain errors.

Identify the part if there is no error choose  “No error”.

The board announced that the decision to reduce the syllabus is yet to be approved by the competent authority.

A. No error
B. the decision to reduce the syllabus
C. The board announced that
D.is yet to be approved by the competent authority.

Answer – Option A(No error)

Question 19: For the four sentences (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the P, Q, R, choose the correct sequence.

S1- Once upon a time an ambassador came to see the king of Sparta on some official business.

S2-

S3-

S4– But he found Nothing of the kind.

P – The ambassador knew that the king of Sparta was also really the ruler of the entire Greece and so he expected to see the massive ………………………………

Q – You are looking at the walls – ten thousand men and every man is a brick

R- After their work was over the King took his visitor on a sightseeing tour of the capital city.

A.RP
B.RQ
C.PQ
D.QP

Answer: Option A. RP

Question 20: For the four sentences (S1 to S4) paragraph below, sentences S1 and S4 are given. From the P, Q, R, choose the correct sequence.

S1 – The question has often been asked why the Wright Brothers were able to succeed in an effort in which so many others had failed.

S4 – Both men worked well together, read the same books, located and shared information, talked incessantly about the possibility of  manned flight, and served as a consistent source of inspiration and encouragement to each other.

P – First, they were a team.

Q – Many explanations have been mentioned, but three reasons are most often cited

R – Each aircraft was slightly better than the last, incorporating in it the knowledge that they had gained from previous failures.

  1. PR
  2. QP
  3. RQ
  4. PQ

Answer: QP

Question 21: You are going to read a text about a man in a photograph.  Some sentences are missing out from the text. Choose from the list (A to C)  the most appropriate sentence for each gap (1-2)in the text. There is one extra sentence that you do not need to use

It was the first photograph that I had ever seen, and it fascinated me. I still remember holding it at every angle in order to catch the flickering light from the (1)________

I never met him but I felt that I knew him. (2) _______I moved the photograph so the shadow lay perfectly around his hollow cheeks. How differently his chin looks.

A. The man in the photograph was Unsmiling but his eyes were kind.

B. I would tell him how wonderful he looked with the the shadow that I had seen across his photograph, and I would  most carefully suggests that he grew with

C.One evening when I was looking at the photograph, as I always did before I went to sleep, I noticed a shadow across the man’s thin face.

Options:

A.1- C 2- A
B.1- C 2- B
C.1- B 2- A
D. 1- A 2- C

Answer: Option D ( 1- A 2-C)


Question 22
: Governments have been promising the eradication of child labour in high risk Industries in India for many years. However almost 100 million children are still at work instead of going to school, and around 10 million are working in (1) _______________Industries. India has the biggest child population of 380million in the world; plus the (2) _______        number of children who are forced to earn a living.

Blank 1. A) honorary B)hazardous C)handicraft D)hardware

Blank 2. A) largest        B) lowest  C)latest        D)loudest

A.1 – D, 2 – C
B.1 – B, 2 – A
C.1 – A, 2 – D
D.1 – C, 2 – B

Answer: Option B (1 – B, 2 – A)

Question23:
Twinkling lights are just visible behind screens where staff are putting the finishing touches to this year’s Christmas displays, but in other parts of the shop, the lights are still off. John Lewis’s flagship store in Oxford Street, central London, is bearing the scars of the pandemic.

A restaurant and cafe are closed and there are more staff than customers on the furnishings floor. The fashion floor is also a depressing sight, with tags flagging big discounts on racks of unwanted dresses and office wear. Last week it emerged John Lewis had applied for planning permission to convert entire floors of this shop into office space. It’s not hard to see why.

John Lewis, with its employee ownership and reputation for stellar customer service, still holds a special place in shoppers’ hearts. But while sister chain Waitrose, along with other supermarkets, has thrived in the pandemic, results published last week show the department store chain is in deep trouble.Huge changes in shopper behaviour, which have been accelerated by coronavirus, mean the John Lewis website is now responsible for 60% of the chain’s sales – up from 30% pre-Covid. This tilt towards the web means the department stores, as properties, are now deemed to be worth nearly £500 Mn less than before – a reassessment in last week’s results that sent the group crashing £635 Mn into the red in the first half of its financial year.

Question 23: Which business will NOT continue to prosper?

A. Department stores
B. Discount stores
C.High-end Malls
D. Grocery Stores

Answer: Option A

Question 24: What unpleasant announcement will the chairman have to make to the employees?

A. That they will have a pay cut
B. That they will not get their annual bonus
C. That they will not get their salaries
D. That they will lose their job

Answer: Option B

Question 25: How do we know that John Lewis had been in prosperous business prior to the COVID pandemic?

A.Their website now handles 60% of their business
B.They paid an annual bonus for sixty-seven years
C.They have a new Lady Chairman
D.They were known for their customer services

Answer: Option B

Question26: Which one of the following expressions from the passage means losing money?

A. Tilt towards
B. On racks
C. Sent crashing
D. In the red

Answer: Option D

Join Our Telegram Channel For Daily Jobs UpdateFollow Now
WFH Jobs: Earn Upto 10K+ Per Month, By Completing Simple Task Register Here
Join Our WhatsApp Group For Daily UpdatesJoin Now